Przepisy

Składniki
- 3 opakowania Kiri
- 2 duże banany
- 1 łyżka kakao
- odrobina miodu do smaku
- pól tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
Przygotowanie:
KROK 1
Banany obrać, pokroić w paski i przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin, aż banany całkowicie zamarzną.
KROK 2
Następnie zamarznięte banany miksujemy (lub blendujemy) z kostkami Kiri, dodając między czasie kakao aż uzyskamy kremową konsystencję i doprawiamy miodem do smaku.
KROK 3
Do uzyskanej masy dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę i mieszamy łyżką.
KROK 4
Przekładamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na co najmniej godzinę przed podaniem.
Tarta z Kiri ® i białą czekoladą

Składniki
- 10 kostek Kiri
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 40 gramów niesolonego masła (stopionego)
- 140 gram pokruszonych herbatników
- 75 gramów świeżych lub mrożonych malin
- 50 gramów świeżych lub mrożonych truskawek
- 80 gramów białej czekolady (rozpuszczonej)
- 30 gramów ciemnej czekolady, (do dekoracji)
Sposób przyrządzenia:
KROK 1
Wymieszaj pokruszone herbatniki z roztopionym masłem.
KROK 2
Przełóż do formy lub kilku mniejszych foremek i mocno dociśnij aby utworzyła się podstawa ciasta. Schładzaj przez 15 minut.
KROK 3
Wymieszaj śmietanę, kostki Kiri i cukier za pomocą miksera lub blendera tak aby utworzyły jednolitą masę, a następnie przełóż do rondelka i podgrzej wszystko przez 3 minuty.
KROK 4
Do ciepłej masy dodaj roztopioną białą czekoladę i dobrze wymieszaj na wysokich obrotach przez 1 minutę, a następnie odstaw na bok.
KROK 5
Za pomocą widelca rozdrobnij większą połowę przygotowanych owoców. Do musu dodaj odrobinę cukru według uznania.
KROK 6
Na tartą (lub utworzone babeczki) wyłóż krem i polej musem, następnie wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi owocami oraz ciemną czekoladą i GOTOWE !
SERNIK Kiri ® na zimno

Składniki:
- 15 kostek Kiri
- 1 szklanka pokruszonych herbatników
- 3 łyżki niesolonego masła (stopionego)
- 1 żelatyna
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki wanilii
- 1 tabliczka niesłodzonej ciemnej czekolady (rozpuszczonej)
- 1 szklanki masła orzechowego lub 1 szklanka bitej śmietany
Sposób przyrządzenia:
KROK 1
Zmieszaj kruszonkę herbatników ze stopionym masłem. Jednolitą masę zapiecz na patelni przez 7 minut.
KROK 2
Po ostygnięciu przełóż do formy.
KROK 3
Namoczyć żelatynę w 2 łyżkach wody przez 10 minut, odcedzić. A następnie rozpuścić w mleku na małym ogniu.
KROK 4
Kostki Kiri zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym, na puszystą masę a gdy będzie gotowa powoli wlej żelatynę.
KROK 5
Podziel masę na dwie równe porcje. Do jednej dodaj stopioną czekoladę. Pozostałą część stopniowo wymieszaj z masłem orzechowym lub z ubitą wcześniej śmietaną.
KROK 6
Rozprowadź czekoladową masę równomiernie na wierzchu herbatników za pomocą łopatki i wstaw do lodówki na około 30 minut, a następnie wyłóż pozostałą część masy. Schłodzić ciasto przez około przed podaniem. Udekoruj i GOTOWE!